55+1 weboldal ingyenes képekkel

Az interneten megszámlálhatatlan mennyiségű fotót találni, de amikor éppen szükséged lenne egy igazán kifejező ilusztrációra, akkor szinte biztos, hogy hosszasan fogsz keresgélni mire megleled az igazit. Cikkemben 55+1 ellenőrzött weboldalt mutatok linkkel, ahonnan ingyen tudsz képet letölteni. Mielőtt kattintanál érdemes elolvasnod azt is, hogy milyen jogi szabályozásra számíthatsz a felhasználás során.

Miért hasznos az ingyenes képek gyűjteménye?

A vállalkozás indítás egyik legnagyobb beruházása nem is a befektetett összeg, hanem az az idő, amit a céged felépítésére kell fordítanod. Az egyik legfontosabb a cég arculata. Főleg ha online vállalkozást építesz, elkerülhetetlen, hogy legyen egy saját weboldalad és megjelenj a különböző közösségi oldalakon. Mi a közös ezekben a felületekben? Mindegyik a látványra épít. Ha jó benyomást szeretnél kelteni, márpedig ez elengedhetetlen, hogy bizalmat építs és vevőket szerezz, akkor online megjelenéseidnek igényesen kell kinézniük. Ennek az egyik legfontosabb eleme, hogy mindenhol kifejező, szép képeket használj, de az sem mindegy, hogy mennyi időd megy el ezek megtalálásával és mennyibe kerülnek.

Persze könnyű ezt mondani. Igaz, az internet tele van gyönyörű fotókkal, de azokat a képeket mind készítette valaki, valaki, aki valószínűleg fenntartja szerzői jogait. Hiába találsz a Google segítségével csodás képeket, azokat „csak úgy” nem használhatod a saját céljaidra. Mi akkor a megoldás? A legtisztább, ha saját magad készítesz, vagy készíttetsz képeket. Termékfotóknál, céges bemutatkozó oldalakon ez mindenképpen indokolt, de ha csak illusztrációnak van szükséged egy-egy képre, akkor ez túlzó energiaráfordítás lenne. Erre találták ki a stock fotókat, vagyis azokat az ügynökségek által összegyűjtött képeket, amiket bizonyos feltételek szerint te is felhasználhatsz. A felhasználás módja, időtartama, a fotók mérete és még számos paraméter alapján ezek a képek már 1-2 dollártól elérhetőek.

Persze az ember egy-egy bejegyzéshez még ennyit sem szívesen költ, hisz sok kicsi sokra megy, ezért összegyűjtöttem neked 55+1 olyan stock fotó oldalt ahol ingyenes fotókat találsz. Persze az ingyen képek felhasználásával is vigyázni kell! Attól, hogy ingyen letöltheted, a felhasználhatóság általában még nagyon is szabályozott. De hogy is néz ki ez a rendszer?

Ingyen képeket tartalmazó oldalak listája

A képek felhasználásához kapcsolódó jogok

A fényképeket jogállás szerint 3 fő csoportba sorolhatjuk. A jogdíjas képek, a jogdíjmentes képek és a közkincs. A jogdíjas képeknél egyedi szerződésben rögzítenek minden egyes használatot. Valószínűleg ez érint téged a legkevésbé. A jogdíjmentes képek (Royalty-free) még nem feltétlenül ingyenesek, itt a megvásárolt, vagy egyéb jogcímen megszerzett képeket többször is fel lehet használni. Ebben az esetben, nem kell minden felhasználásnál díjat fizetni, a képet akár több különböző felületen is alkalmazhatod. Közkincs esetén a képek lincencdíj fizetése nélkül használhatók üzleti vagy személyes célokra egyaránt. Ezen a széles skálán a konkrét képhez kapcsolódó jogokat és korlátozásokat általában a Creative Commons-licencek szabályozzák.

Jogok:

to Share: A mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható.

to Remix: Származékos művek (feldolgozások) hozhatóak létre.

Korlátozások:

Attribution – Nevezd meg!: A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a műhöz kapcsolódó információkat (pl. a szerző nevét vagy álnevét, a mű címét).

Share Alike – Így add tovább!: A mű a jelenlegivel megegyező, vagy azzal csereszabatos licenc alatt terjeszthető.

Noncommercial – Ne add el!: A mű nem használható fel kereskedelmi célokra.

No Derivative Works – Ne változtasd!: A mű nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű.

A konkrét képhez tartozó felhasználási lehetőséget mindenesetben ennek a két jognak és négy korlátozásnak a kombinációja határozza meg. Pl. ha egy CC-BY-NC-SA-4.0 jelölést látsz, az azt jelenti, hogy a képet a szerző megnevezése mellett szabadon felhasználhatod, módosíthatod, de kereskedelmi célokra nem használhatod. Ezt piktogrammal így jelölik:

Creative Commons-licencek

Amikor letöltesz egy képet, akár ingyenesen is, mindenképpen tájékozódj, hogy a kép felhasználásával kapcsolatban milyen jogaid és kötelezettségeid vannak! Az ingyen kép nagyon drágává tud válni, ha jogi eljárást húzol vele magadra. Hiába ingyenesek ez nem azt jelenti, hogy azt csinálsz velük amit akarsz, mindenképpen figyelned kell a szerző megkötéseire. A szabályozásról további információkat szerezhetsz például a Wikipédián!

A gyűjteményről

A saját megjelenéseimnél is rengeteg időt elvesz egy-egy odaillő, igényes kép megtalálása. Eleinte a saját munkám megkönnyítése érdekében kezdtem el gyűjteni a hasznos oldalakat, majd hirtelen felbuzdulásomban nekiálltam és összegyűjtöttem az interneten általam elért összes olyan oldalt, amin ingyenes fotók találhatók. Nem állítom, hogy ez a teljes lista, sőt biztosan nem az, de ebből már tutira tudsz válogatni. Kizárólag olyan oldalak kerültek ide, amik a cikk írása pillanatában működnek és legalább részben lehet róluk ingyenesen is letölteni minőségi képeket.

Nem mindegyik oldalnak ez a fő profilja, van aki amolyan szolgáltatásként nyújtja a képgyűjtemény lehetőségét, de vannak kő kemény profi oldalak is. Vannak kizárólag tematikus oldalak, ahol csak bizonyos témához kapcsolódó képeket találsz, és vannak általánosak. Vannak olyan oldalak ahol regisztrálnod kell, és van ahol még ezt sem igénylik. Az egyiknek full profi a keresője, akár még jellemző színre is kereshetsz, a másiknál csak fel van téve egy oldalra egy halom (jobbnál-jobb) kép, és görgetned kell. Szándékosan nem szűrtem, tematizáltam, hisz nem ismerem az igényeidet. Kattogtasd végig, nézd meg melyik mit tud, aztán úgyis kialakul, hogy melyik az a 5-10 oldal amit használni fogsz.

Ja, és a +1! Az utolsó oldal egy olyan oldal, amely a saját hitvallása szerint szkenneli és indexeli a legjobb ingyenes fotókat a legjobb stock oldalakról, hogy a tökéletes kép megtalálása sokkal gyorsabb legyen.

Ha tetszett, kérlek oszd meg!

Tarsoly Péter

Üdvözöllek! Tarsoly Péter vagyok WebSalesService alapítója, társtulajdonosa, a kezdő online vállalkozók mentora. Hogy miért érdemes hinned nekem? Mert az ezredforduló óta építek sikeres cégeket, és kialakulása óta foglalkozom az online világgal. Küldetésünk, hogy segítsünk megvalósítani üzleti elképzeléseidet. Számíthatsz ránk, akár teljesen kezdő vagy a vállalkozói körben és még csak tervezgetsz, akár rutinos öreg róka vagy aki most érzi elérkezettnek az időt, hogy nyisson az online tér felé. Az online vállalkozás velünk kezdődik!